Det agila arbetssättet innehåller många olika tekniker och principer. Alla har ett syfte. Trots detta kan det ibland kännas konstigt att göra på ett visst sätt, och svårt att förstå varför. Den här kursen försöker räta ut frågetecknen kring de vanligast förekommande funderingarna.

En organisation som har infört ett nytt arbetssätt kommer ofta till en fas där några medarbetare i olika grad ifrågasätter det nya arbetssättet. Det agila arbetssättet utgör inget undantag. Medarbetarna kan ibland känna sig osäkra på om de verkligen gör rätt och om de faktiskt har blivit effektivare. Detta är helt naturligt men definitivt något man ska adressera. Alla har rätt att känna sig ”med på tåget”.

Kursen är en endagskurs där en viktig ingrediens är kursdeltagarnas diskussioner och reflektioner.

 

Kursen vänder sig till dig som

Kursen vänder sig till dig som idag jobbar i en program- eller systemutvecklande organisation och där organisationen redan har infört ett agilt arbetssätt. Du arbetar företrädesvis i, eller nära, ett team.

 

Förkunskaper

Du bör ha god kunskap om de agila teknikerna och principerna.
 

Kursmoment

Under kursen är målet att besvara t.ex följande funderingar:

  • Vi vill jobba parallellt i vårt team; var och en med sin egen uppgift, varför, eller när, är det inte rätt?
  • Varför måste man estimera allt arbete, oavsett hur det estimeras? Det tar ju i slutänden ändå den tid det tar, eller hur?
  • Varför är det bättre att ha arbetet uppdelat i små beståndsdelar? Om jag vet att ett visst arbete tar, typ, 1d vecka, kan jag inte få jobba med det under veckan i lugn och ro?
  • Om man ändå inte löpande kan leverera ”working software” till en riktig kund, varför ska man då bry sig om att jobba i sprintar?
  • Varför är det så viktigt att ”låsa” en sprint? Om produktägaren kommer med något viktigt vill jag hjälpa till och då kan jag väl bara skjuta det jag håller på med till nästa sprint?
  • Varför måste det vara så många möten? Vi sitter i möten hela tiden och nu har vi kortat ner våra sprintar, så nu blir det ändå tätare möten. När ska vi hinna jobba?
  • Varför kan vi inte bestämma i början på sprinten vem som gör vad? Det är ändå givet i vårt team vem som gör vilken typ av arbete så vore det inte bättre om var och en hade, typ, sin egen backlog?
  • Vi jobbar precis som vi gjort i alla år, jag ser ingen skillnad, det vi inte hinner med i en sprint, flyttar vi bara till nästa. Så vad är egentligen skillnaden?

Responsive Development Technologies AB

Responsive AB
Teknikringen 10
Linköping, 583 30
SWEDEN
Tel: +46 (0)13 219250
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.