Vi fortsätter vår berättelse om hur Marcus Hammarbergs gjorde en fantastisk insats i lite oväntad verksamhet genom att utnyttja, och lära ut, principer från Kanban. Om du inte läst del ett så hittar du den här.

Hur som helst, nu när Marcus landat och acklimatiserat sig på det fallfärdiga sjukhuset i Indonesien börjar jobbet på allvar. Det första att göra var att bilda sig en uppfattning om hur illa läget var. Sedan att försöka staka ut vägen framåt.

Att hitta ett sätt att arbeta som skapar motivation visade sig vara rätt väg att gå. Detta var dock lättare sagt än gjort. Man blev snart varse om hur kulturella skillnader, hierarkier och många inblandade personer snabbt gör saker och ting betydligt mer komplicerade och utmanande än man kan tro.

Men kurvorna började sakta men säkert gå åt rätt håll. Detta, tillsammans med öppenhet och transparens, stärkte teamkänslan. Det blev helt enkelt roligare att jobba. Samtidigt började personalen se positiva effekter. Små tecken som bekräftade att man var på rätt väg. Tillsammans.

Fokus låg på att ge rätt personer rätt möjligheter. Att respektera varandra, att vara öppna för förändringar och inte vara rädda för att göra om. Detta gav sedan bra förutsättningar för att vil tillsammans sakta men säkert skulle kunna nå delmålen. Ett steg i taget, lite bättre för varje dag. Motivationen när vi den första dagen gick plus var fantastisk.

Dessutom infördes tre punkter som alla kan ta till sig av, oavsett bransch, land eller språk:

Var vänlig - Var ärlig - Gör ditt bästa

Den här bilden säger det mesta om projektets framgång. Personalen har fått tillbaka sin arbetsglädje, resultaten är över förväntan och ordningen är återställd. Efter en rejäl dos Kanban, Lean och Agilt tänk lyckades man tillsammans med det man från början trodde var helt omöjligt. Foto Marcus Hammarberg.

Till slut hade vi räddat sjukhuset. Vi tjänade pengar, personalen var glad och vi hade en hypotesdriven managementfilosofi. Egentligen krävdes inte stora förändringar; bara förändringar i inställning. Fokus på värde, fokus på flöde och fokus på transparens för att alla skulle vara inkluderade.

Men, var du inte tvungen att göra stora och omfattande ändringar i sjukhusets sätt att arbeta?

Nej, faktiskt inte. Vi omorganiserade nästan ingenting; ingen bytte jobb, inga ledare sparkades eller anställdes – vi bara jobbade bättre tillsammans. Ett sjukhus där personalen inte längre gick på knäna. Ett sjukhus som fungerade så pass bra att man även kunde ta emot patienter från andra närliggande kliniker.

Mot slutet av föredraget bekräftade Marcus det som de flesta i publiken redan insett. Att man kommer långt med att vara vänlig, och att det är mycket viktigt att ge personer respekt och eget ansvar. Då har man skapat enormt starka förutsättningar för att lyckas. Kanban finns och fungerar, och kan precis som den här texten har bevisat användas på många olika sätt.

Kanban och Agila metoder kan användas för att hjälpa dig att lösa problem i din vardag - oavsett vilken organisation du jobbar inom.

Efter hans presentation på DevLin2018 ställde vi frågan om Marcus kan tänka sig att göra om ett liknande projekt igen. Svaret kom utan tvekan.

Ja, verkligen! Jag nästan hoppas på att ett sådant tillfälle kommer. Men just nu har vi inga planer för det. Det vore roligt om det var lite närmare min domän kanske. Vistelsen blev rätt tumultartad för oss av många anledningar, så om jag får önska vill jag ha lite lugnare omständigheter.

Blev du också inspirerad av Marcus story, och vill veta hur Kanban kan hjälpa just din verksamhet? Hör av dig till oss på Responsive så berättar vi mer om de metoder som finns för att hantera de utmaningar du dagligen ställs inför. Det kan handla hur du hanterar ditt flöde, identifierar flaskhalsar samt hur du hanterar prioriterade ärenden på rätt sätt. Du kan även besöka vår sida om de kurser vi håller, där du bland annat hittar utbildningar och workshops om Kanban. Du kan också titta på fler filmer från de olika DevLin-konferenserna genom åren. Du hittar dom på vår YouTube-kanal.

Marcus finns såklart även han på nätet. Du kan köpa hans bok Kanban in Action på Adlibris. Den har fått finfina recensioner på Goodreads. Mer information finns på Marcus blogg Marcusoft.net. Dessutom Twittrar han under namnet @Marcusoftnet. Vi kommer garanterat att återkomma till Marcus i framtida inlägg även på vårt Instagram-konto så håll koll på @responsive_dev_tech_ab.

Responsive Development Technologies AB

Responsive AB
Teknikringen 10
Linköping, 583 30
SWEDEN
Tel: +46 (0)13 219250
This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.